Oorlogswinter door Oekraïne actueler dan ooit

‘Nooit meer oorlog. Het klinkt zo simpel. En toch lukt het ons niet. Steeds ontstaat er weer een rimpel die golft in verdriet. Weer is ’t oorlog. Niemand snapt het. Niemand heeft dit toch gewild. En toch zonder reden knapt het’. Dit zijn twee coupletten uit ‘Denkend aan vrede’, het finalelied van Oorlogswinter de musical. Een voorstelling die door de oorlog in Oekraïne actueler is dan ooit.

Oorlogswinter de musical wordt op vrijdag 13, zaterdag 14 en zondag 15 mei vanaf 20.30 uur opgevoerd op het evenemententerrein van Fijnaart door Muziekvereniging Oranjevaan. De musical is gebaseerd op het gelijknamige boek dat Jan Terlouw precies vijftig jaar geleden uitbracht. Hoofdfiguur is Michiel van Beusekom, de alter ego van de schrijver. In de Fijnaartse musical wordt deze rol vertolkt door de 19-jarige Lukas Broos uit Roosendaal. “Ik speel de oudste zoon van de burgemeester (Ton Santbergen uit Zevenbergen) van het verzonnen dorp de Vlank, dat op de Veluwe ligt. Ik heb ook nog een oudere zus Erica (Marlies van Beers uit Willemstad), een jonger broertje Jochem (Seth van der Meer uit Fijnaart) en een bezorgde moeder (Lotte Remus uit Zevenbergen)”, vertelt Lukas.

Nadagen van de Tweede Wereldoorlog
Het verhaal speelt zich grotendeels af in de winter van 1944, de hongerwinter. Het zijn de nadagen van de Tweede Wereldoorlog. Het zuiden van Nederland is bevrijd, maar het gebied ‘boven de rivieren’ niet. In de westelijke steden is nauwelijks nog eten. Daarom trekken stedelingen naar het platteland om voedsel bij de boeren proberen te krijgen. “Michiel gebruikt deze tijd om een ruilhandeltje op te zetten”, meldt Lukas. “Zo weet hij aan genoeg eten te komen voor het burgemeestersgezin en voor het trekkersvolk dat in de burgemeesterswoning mag overnachten. Een graag geziene gast is oom Ben (Stefan van der Kemp uit Roosendaal) die nooit met lege handen komt en altijd geintjes maakt. Het is overigens geen echte oom, maar een huisvriend. Minder vriendelijk is iedereen voor Schafter (Stefan Lankhuizen uit Willemstad). Het hele dorp verdenkt hem ervan lid te zijn van de NSB en moet niets van hem hebben.”

Verzet
Het zorgeloze leventje van Michiel verandert als zijn buurjongen Dirk (Lars van Wing uit Langeweg) hem in vertrouwen neemt. “Dirk zit bij het verzet en gaat een distributiekantoor van voedselbonnen overvallen. Als hem iets overkomt moet Michiel een brief afgeven bij een ander lid van het verzet”, legt Lukas uit. “Als Michiel later ontdekt wat Dirk heeft geschreven, komt hij voor de belangrijkste keuze uit zijn leven te staan: gaat hij iemand helpen met gevaar voor eigen leven of doet hij niets. Michiel kiest voor het eerste en dan begint een spannend avontuur, waarin hij voor de ene na de andere verrassing komt te staan.”

Verlangen naar vrede
Lukas vindt Oorlogswinter meer dan een spannend verhaal. “Het gaat niet alleen over de verschrikkingen van een oorlog, maar ook over de keuzes waar je voor komt te staan, over vertrouwen en wantrouwen, over volwassen worden en zelfs bloeit de liefde op”, merkt Lukas lachend op. “Maar vooral laat Oorlogswinter het verlangen naar vrede zien. Het verlangen naar een wereld zonder oorlog. Dat is helaas weer actueel. Vijftig jaar geleden schreef Jan Terlouw al dat er sinds de Tweede Wereldoorlog altijd ergens in de wereld gevochten wordt. Oorlogswinter de musical vertolkt de grote wens dat hier eindelijk eens een einde aan komt. Laat dit het laatste zijn!”

Oorlogswinter de musical, vrijdag 13, zaterdag 14 en zondag 15 mei om 20.30 uur op het evenemententerrein in Fijnaart. Kaarten zijn te bestellen via www.oorlogswinterfijnaart.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.